Kako djeluju Quickshifteri i zašto su sjajni

 

Poput radijalnih čeljusti kočnica, mono vilica i okrenutih amortizera, quickshiteri (brzi mjenjači) su rođeni na stazi sa željom postizanja što bržih vremena kruga. Posljednjih godina ova se tehnologija polako pomiče prema ulici, dovodeći quickshiftere masi. Iskreno, to je potpuno nepotrebna značajka, ali je zabavna i zarazna.

Kako QUICKSHIFTER radi?

Uobičajeno da biste promijenili stupnjeve prijenosa, malo biste otpustili ručicu gasa i povukli kvačilo, jer mjenjač treba osloboditi kako bi zupčanici u mjenjaču mogli kliznuti na sljedeći položaj. S QUICKSHIFTERO-om se postiže trenutačno oslobađanje mjenjača manipuliranjem iskrom za paljenje.

Evo kako to radi: Postoji senzor integriran u polugu mjenjača koji otkriva kada se on pomiče te tada aktivira ECU motocikla kako bi prekinuo bacanje iskre. Dakle, kod mjenjanja brzine prijenosa, događa se oduzimanje snage u trajanja milisekunde što dozvoljava promjenu brzina zupčanika prijenosa bez potrebe stiskanja ručice spojke i oduzimanja gasa.

Koje se prednosti QUICKSHIFTER-a?

Promjena brzine može potrajati samo djelić sekunde, ali tih pola sekunde sabire se tijekom utrke. S brzim mjenjačem, promjene se odvijaju tako brzo da je pogon u osnovi neprekidan, tako da možete hvatati brzinu između zavoja ili čak i dok izlazite iz zavoja. Quickshifteri također oslobađaju pažnju jer promjena brzine sastoji se od akcije koja zahtijeva najmanje dva precizno tempirana, sinkronizirana pokreta u jedan neovisni pokret.

Nedostaci u upotrebe QUICKSHIFTER-A

Neki kažu da su QUICKSHIFTER-i za lijene motocikliste, ali ako niste ljubitelj QUICKSHIFTER-a, to je vjerojatno zato što ga još niste isprobali. Zaista su zabavni. Jedini nedostatak redovite uporabe QUICKSHIFTER-a je da će vam spojka/gas iskustvo zahrđati, što je opravdana briga.

Također, kao i kod prijenosa bez kvačila, glatkost prijenosa pomalo ovisi i o brzini motora. Neki motori jednostavno ne postižu brzu promjenu brzina pri nižim okretajima, a vožnja postaje neugodna. Srećom, većina prodajnih setova - poput Dynojet Quick Shifter i Bazzaz Quick Shift jedinice - omogućuju vam podešavanje vremena paljenja i osjetljivosti senzora, tako da možete birati najbolje performanse za vaš način vožnje.